Hvem er vi?
Vil du på nett?

 

DyreWebbens faktasider!

 

Hund - Innhold:
Gå til:
[Akvariefisk] [Chinchilla] [Degus] [Hamster] [Hest] [Hund] [Ilder] [Kanin] [Katt] [Marsvin] [Papegøye] [Rotte] [Undulat] [Ørkenrotte] [Uvanlige dyr] [Sårbehandling]

Annet stoff:


Boktips:
Ønsker du bøker om agility, klikk på banneren:

Ønsker du bøker/video om lydighet, klikk her.

Trening av hund!

Trening er en svært viktig del av hundeholdet. En udressert hund kan bli en farlig hund. Det lønner seg derfor å begynne med trening så fort du kommer hjem med valpen din (se valpetrening). De fleste hunder liker å bli aktivisert, fordi det innebærer mental stimulering, og samvær med deg. Driver du aktiv trening med hunden din, kan du også unngå at hunden får dårlige vaner fordi den kjeder seg.

Fordi hunder er forskjellige, akkurat som oss, vil noen hunder være lettere å trene enn andre. Lydighetstrening krever uansett mye tålmodighet, både fra deg og fra hunden. Før du kan begynne å kreve at hunden din skal lyde en kommando, må du være helt sikker på at hunden har forstått hva du mener. Det er svært viktig å være konsekvent, dvs hvis du har bestemt deg for et kommandoord for en bestemt øvelse, må du bruke dette ordet hver gang du vil at hunden skal utføre øvelsen.

Under trening er det også viktig å være bevisst på kroppspråk, fordi hunder legger mye mer vekt på kroppspråk enn på tonefall. Dersom du har et truende kroppspråk, og et vennlig tonefall, vil sannsynligvis hunden oppfatte deg som truende. Et eksempel på dette er når hunden ikke lyder kommandoen "Kom hit". For å få hunden til å komme er det mange som bøyer seg framover og ser rett på hunden mens de roper. For hunden betyr dette kroppspråket "stikk av!". Da er det  ikke rart om hunden ikke kommer selv om eieren gjør seg så blid i stemmen han bare kan.

Trening bør være morsomt for hunden. Dette kan du få til ved å gi masse ros og en liten godbit hver gang hunden har gjort noe bra. Husk at du aldri må kjefte på hunden din fordi den ikke forstår hva du mener under innlæring av en ny kommando. Da vil den etter hvert bli lite villig til å prøve å lære noe nytt, og det er jo egentlig veldig forståelig. Vi prøver også hardere å løse en oppgave hvis vi vet at vi kanskje får en belønning dersom vi klarer det. Hvis vi vet at vi blir straffet dersom vi ikke får det til, er det ikke så moro å prøve heller.

Det er også viktig å ikke trene for lenge av gangen. Se på hunden din når den begynner å bli mentalt sliten. Da vil den ofte bli ukonsentrert og gjerne begynne å leke litt. Du bør avslutte treningen med noe du vet at hunden kan og gjør med en gang du ber om det, slik at treningen alltid slutter med noe positivt. Det er nemlig den siste delen av treningen som hunden husker best etterpå.

Uansett om du har mye eller lite erfaring med hund fra før, vil jeg anbefale å deg å  melde deg på et dressurkurs. Her kan du få råd og veiledning, i tillegg til at hunden får god sosial trening. Dersom hunden din er vant til å omgås andre hunder fra den er liten, er det mindre sannsynlig at du får problemer med at hunden din er aggressiv mot andre hunder senere. 

Copyright © 2000 [DyreWebben]. Med enerett.
Revidert: September 29, 2002